workshop 2019 is gestart.

Wijn uit eigen tuin.

 Hoe van uw eigen wijndruif een ambachtelijke wijn maken ?

Zelf wijn maken is hip.
De wijngaard is de nieuwe moestuin.
Mede door de opwarming van de aarde
is het mogelijk om lekkere wijntjes te maken in onze contreien. 

Een haalbaar hobby voor  elke gepassioneerde wijnliefhebber,
onder vakkundige begeleiding
van een gediplomeerde wijnbouwer/wijnmaker.

Cursus op maat. 

Bij deze  basiscursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 

wijnbouwer
de geschiedenis van de oenologie
de terroir
de verschillende rassen  
de onderstam
het snoeien
ziektes

 

wijnmaker
de pluk
de oogstbepaling
de vinificatie
de gisting
metingen
hygiëne
de botteling
de wetgeving
stille wijn-mousserende wijn

lokatie : Middelkerke

data : iedere 3e zaterdag van de even maanden (tenzij anders in overleg)
tijdstip :   9u30 - 16 u
6 cursusdagen omvatten : praktijkopleiding, theorie, middagmaal (foodparing) en wijnproeven
start  :    februari
6  dagen wijnplezier
kosten : 330€ btw inb (officiële factuur )
de sessies zijn beperkt tot 8 personen
info en aanmelden :  Eddy Durnez   
GSM  0471 464549                        
eddy@leiestreekwijn.be
inschrijving pas geldig na storting van 330€ op iban be64 7506 7981 3952 



wijndegustatie boottocht 23/6/2019

             
  West Vlaamse wijnen  degustatie boottocht 23/6/2019
             
wit 1 pinot gris domein Ravenstein        
  2 Chardonnay Domein Ravenstein        
  3 wit assemblage chardonnay, pinot gris, pinot auxerois, en siegerebe van entre deux monts  
bubbels 4 Witte van Geluwe  didactische wijngaard (zie www.leiestreekwijn.be onder workshop)    
rosé 5 assemblage Domein Ravenstein  Regent, Rondo, cabernet cortis, en cabernet noir en pinot noir  
  6 oranje tipje van D'helle Kapelle rosé van pinot noir.      
rood 7 rood van pinot noir D'helle kapelle        
  gerecht effect op wijn advies wijn tip    
  Zoet zoet versterkt bitter, zuren wijnen zoeter dan gerecht wit: sauternes, beaune de venises
    en alcohol in de wijn en  gebak en fruit , wit zoet jurancon    
    vermindert body en fruit chocolade rood zoet Rood: banyuls, maury, porto
  zuur versterkt de body, zoet en fruit wijnen met evenveel aciditeit  wit; sauvignon blanc,riesling,
    zuur brengt frisheid en brengt dan gerecht,  wijn en gerecht  pinot blanc    
    goesting best in evenwicht rood pinot noir, beaujollais, merlot
  zout verstert body en vermindert  zorg dat de wijn voldoende  kan met vele wijnen. Bekende
    zuur en bitter. Zout is wijnvriendelijk zuren bevat, mineraliteit en zilte voorbeelden van deze wijnen zijn:
    en verzacht de wijn. smaken in de wijn kan helpen. sancerre, chablis, sherry  
  bitter is zeer persoonlijk, enkel een  best wijnen met lagere tannines moet experinmenteren.  
    uitdaging indien het gerecht zeer   lagere tannines bv Merlot
    bitter is        
  vet en vragen rijke wijnen, met zuren om neem wijn met een romerige of wit: Bourgogne chardonnay op hout
  olie vertering te bevorderen vette body (op hout gelagerd) rood: italiaanse sangiovese of 
      hoge zuren niet altijd succesvol spaanse rioja  
             
  kruiden vraagt naar complexiteit in de  neem kruidige wijnen wit: sauvignon blanc, verdicchio
    wijnaroma's   pinot gris    
        rood: syrah, grenache, PN, cabernet
  spicy versterkt bitters en alcohol  werk best contrasterend: Experimenteer: beaujolais cru, 
    vermindert gewaarwording van  sterke fruitsmaken, levendige zuren  vin jaune, of een licht zoete wijn 
    ( met veel zuren) ook rosé  ( met veel zuren) ook rosé  ( met veel zuren) ook rosé 
             
op wat let een sommelier als hij een wijn beoordeeld:      
oog helderheid mond   zuiverheid conclusie:  
  intensiteit                aanzet      
  kleur                  zoetheid type wijn    
  evolutie                zuurtegraad wijnstijl    
  viscositeit                taninne druiven    
  andere……                alcohol herkomst    
                     mondgevoel huidige staat  
neus zuiverheid                intensiteit serveren    
  intensiteit                complexiteit wijnen en gerecht  
  ontwikkeling                vinificatie/rijping kwaliteit score  
  aroma                afdronk       
  complexiteit                aroma      
             
www.leiestreekwijn.be   info in de rubriek workshop